Sores en Zegen

14/11/2018

Thema-avond donderdag 31 januari 2019 door Ds. P.L. (Piet) de Jong

Op DV donderdag 31 januari a.s. is er een regionale thema-avond die gehouden zal worden in één van de zalen van de Immanuelkerk, Pr. Beatrixlaan 2 te Waddinxveen, aanvang 20.00 uur (koffie vanaf 19.45 uur).

Op deze avond zal ds. P.L. (Piet) de Jong uit Rotterdam een lezing verzorgen over zijn, in 2018 verschenen, boek:

"Sores en Zegen"

In zijn autobiografische boek 'Sores en Zegen' geeft ds. De Jong een beschrijving van zijn loopbaan. Beginnend met zijn jeugd in een kleine gereformeerde gemeente. Later bij zijn theologiestudie stapte hij over naar de Nederlands-Hervormde Kerk. Hij startte in een bevindelijke dorpsgemeente en kwam uiteindelijk terecht in de missionaire stadsgemeente Rotterdam-Delfshaven waar hij een levendige geloofsgemeenschap opbouwde.

In de afgelopen bijna 50 jaar heeft ds. Piet de Jong veel zien veranderen. In de kerken in de stad is geen voortgang der geslachten meer, toch is er steeds weer nieuw elan. Waar komt dat vandaan? Wat is het recept? Een missionaire kerk? Maar een missionaire kerk trekt via Alpha cursussen vaak mensen aan die de kerkmensen die bleven als bedreigend ervaren, omdat er allerlei dingen door en voor hen worden veranderd in het kerkzijn.

Over deze vragen, verlegenheden en uitdagingen willen we in gesprek gaan met elkaar en ds De Jong.

Ds Piet de Jong was oa predikant in Delfshaven van 1992 tot 2013 en maakte in deze jaren een nieuwe bloei en groei mee van een oude stadsgemeente. Wat was het recept of de sleutel? In het boek Sores en zegen geeft hij een kroniek van zijn gang door de kerk, zijn verwachtingen en zijn hoop voor de kerk.

Zijn ervaringen met pastoraat in een stadswijk geven hem een groeiend geloof in de noodzakelijke band van het geloof met de kerk en de noodzaak om van een volkskerk te groeien naar een missionaire gemeente. Ook schetst hij de overgang naar de verenigde Protestantse Kerk in Nederland. Dit ging gepaard met crisis en afscheuring.

Binnen de religieuze ontwikkelingen door de cultuurverandering toont hij hoe de pastor met zijn pastoraat open blijft staan voor geloof in God en in Christus in veranderende omstandigheden van de moderne samenleving. Zijn diepgelovige inzet voor een open gastvrije gemeente en voor het getuigenis van het evangelie zijn inspirerend voor alle 'kerkmensen'.

Na de lezing van ds. De Jong kunt u vragen stellen en napraten over de lezing. U bent allen van harte uitgenodigd.


Ds. P.L. de Jong (1947) is interimpredikant in Wijk bij Duurstede (PKN). Daarvoor was hij ruim twintig jaar predikant van de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Van zijn hand verschenen eerder onder meer de dagboeken 'Zijn roepstem horen', 'Doorgeven' en 'Door vreemd gebied'.